Εύκολες συνταγές

Συνταγή πράσινης ελιάς σε στυλ Antep

Συνταγή πρασίνης ελιάς σε στυλ Antep

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η πράσινη ελιόπιτα σε στιλ Antep είναι ένα απολαυστικό τουρκικό πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις πράσινων ελιών, τυριού και βοτάνων σε μια τραγανή κρούστα ζαχαροπλαστικής. Με καταγωγή από τη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Gaziantep, αυτή η συνταγή είναι ένα πραγματικό γαστρονομικό κόσμημα. Ο συνδυασμός από πικάντικες πράσινες ελιές και κρεμώδες τυρί δημιουργεί μια τέλεια αρμονία γεύσης, ενώ η ξεφλουδισμένη κρούστα προσθέτει μια ικανοποιητική τραγανή γεύση. Αυτή η πίτα είναι ευέλικτη και μπορείτε να την καταθέσετε ως κυρίως ως ορεκτικό σε συγκέντρωση. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να επιδείξετε τις πλούσιες γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1/2 φλιτζάνι
Κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

1/4 φλιτζάνι
Κρύο νερό

1 φλιτζάνι
Πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι
Τυρί φέτα, θρυμματισμένη

1/4 φλιτζάνι
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1/4 φλιτζάνι
Φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος

2
Αυγά, χτυπημένα

1/4 φλιτζάνι
Ελαιόλαδο

1/4 φλιτζάνι
Γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Μαύρο πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτήν τη συνταγή, θα γίνει ένα μπολ ανάμειξης, μια πλάστη, ένα μαχαίρι, μια ξύλινη κοπή, μεζούρα και κουτάλια, ένα ταψί και ένα φούρνο. Τα συστατικά περιλαμβάνουν αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι, κρύο βούτυρο, κρύο νερό, πράσινες ελιές, τυρί φέτα, μαϊντανό, φρέσκο ​​άνηθο, αυγά, ελαιόλαδο, γάλα, μπέικιν πάουντερ και μαύρο πιπέρι.

Προετοιμασία

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
2. Προσθέστε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους στο μπολ και τρίψτε το στο αλεύρι χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό ψίχουλα.
3. Προσθέστε σταδιακά το κρύο νερό στο μείγμα ενώ ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθεί η ζύμη.
4. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε απαλά για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε δίσκους. Τυλίξτε κάθε δίσκο σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
6. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τις πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι σε μικρά κομμάτια και θρυμματίζουμε τη φέτα. Αφήστε τα στην άκρη.
7. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον φρέσκο ​​άνηθο, τα χτυπημένα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και το μαύρο πιπέρι.
8. Πάρτε έναν από τους δίσκους ζύμης που έχουν παγώσει και απλώστε τον σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να ταιριάζει στο μέγεθος του ταψιού σας. Το σημείο τη ζύμη σε πλάστη στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά.
9. Απλώστε ομοιόμορφα τις ψιλοκομμένες ελιές και την θρυμματισμένη φέτα πάνω από τη ζύμη.
10. Περιχύνουμε με το συνδυασμό βοτάνων και αυγών τις ελιές και το τυρί.
11. Ανοίγουμε τον δεύτερο δίσκο ζύμης και σκεπάζουμε με αυτόν την πίτα. Σφραγίστε τις άκρες πιέζοντάς τες μεταξύ τους με τα δάχτυλά σας ή χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
12. Κόψτε μερικές σχισμές στην πάνω κρούστα για να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
13. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (350°F).
14. Τοποθετούμε την πίτα στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
15. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε την πίτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτήν την πράσινη ελιόπιτα τύπου Antep είναι περίπου 30 λεπτά, εξαιρουμένων των 30 λεπτών του χρόνου ψύξης. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 45 λεπτά, με το αποτέλεσμα ο χρόνος μαγειρέματος να είναι περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans, μπορείτε να κάνετε κάποιες υποκαταστάσεις σε αυτή τη συνταγή για να κάνετε την κατάλληλη για τις διατροφικές σας προτιμήσεις. Αντικαταστήστε τη φέτα με εναλλακτικές επιλογές τυριού vegan, όπως τυριά με βάση τους τόφους ή ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας, αντί για κανονική γάλα. Κάνοντας απλές αλλαγές, μπορείτε να τις κάνετε μια νόστιμη vegan εκδοχή αυτής της πράσινης ελαιόπιτας σε στιλ Antep.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι κρύο όταν το τρίβετε στο αλεύρι για να αποκτήσετε μια νιφάδα κρούστα.
– Χειριστείτε τη ζύμη απαλά για να μην γίνει σκληρή.
– Η ψυχή της ζύμης πριν την απλώσει τη βοηθά να γίνει πιο εύχρηστη και μειώνει τη συρρίκνωση κατά το ψήσιμο.
– Όταν ανοίγετε τη ζύμη, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια και τον πλάστη για να μην κολλήσει.
– Να είστε γενναιόδωροι με τις γεμίσεις, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή ελιών, τυριών και βοτάνων για μια έκρηξη γεύσης σε κάθε μπουκιά.
– Κλείστε καλά τις άκρες της πίτας για να μην διαρρεύσει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
– Για να δημιουργήσετε μια ελκυστική χρυσοκαφέ κρούστα, αλείψτε το πάνω μέρος της πιτας με ένα πλύσιμο αυγών πριν την ψήσετε.
– Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε για να ενωθούν οι γεύσεις.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
20 g

Κορεσμένα λιπαρά
10 g

Χοληστερόλη
95 mg

Νάτριο
560 mg

Υδατάνθρακες
26g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
1g

Πρωτεΐνη
9g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτή η πράσινη ελιόπιτα σε στιλ Antep σερβίρεται καλύτερα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να κόψεις σε ατομικές φέτες και να παρουσιάσεις σε πιατέλα σερβιρίσματος. Για μεγαλύτερη οπτική γοητεία, γαρνίρετε με φρέσκο ​​​​μαϊντανό ή κλωνάρια άνηθου.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να προσφέρετε αυτή την πίτα με μια δροσερή σαλάτα, όπως μια μεσογειακή ψιλοκομμένη σαλάτα ή μια απλή σαλάτα ντομάτας και αγγουριού. Μια πλευρά από σάλτσα τζατζίκι ή χούμους θα συμπληρώσει επίσης τις γεύσεις της πίτας. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε μαζί με ζεστό ψωμί πίτας ή φέτες μπαγκέτες.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε την πράσινη ελιόπιτα τύπου Antep, αφήστε την να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια μεταφέρετε τη σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε τη σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και 3 ημέρες. Είστε έτοιμοι να τις ζεσταίνετε, μπορείτε να ζεστάνετε ξανά μεμονωμένες φέτες όταν στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτή η πράσινη ελιόπιτα σε στιλ Antep περιλαμβάνει πολλά συστατικά που προσφέρουν για την υγεία. Οι πράσινες ελιές είναι μια καλή πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών, που μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Το τυρί φέτα παρέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12.

Τα βότανα όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος είναι πλούσια σε βιταμίνες, μετάλλα και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις απαιτήσεις. Επιπλέον, η χρήση ελαιολάδου αντί για βούτυρο προσθέτει υγιή λίπη στη συνταγή.

Αν και αυτή η πίτα είναι μια νόστιμη απόλαυση, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η πράσινη ελιόπιτα σε στιλ Antep, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Τουρκικό Σπανάκι και Φέτα Μπορέκ: Ένα αλμυρό γλυκό γεμάτο με σπανάκι, τυρί φέτα και μυρωδικά.
– Μεσογειακό ελαιόλαδο: Ένα γευστικό ψωμί γεμάτο ελιές, βότανα και ελαιόλαδο.
– Ελληνική Σπανακόπιτα: Ένα κλασικό ελληνικό πιάτο με στρώσεις φυλλώδους ζύμης με γέμιση σπανάκι και τυρί φέτα.
– Μαροκινή σούπα Χαρίρα: Μια χορταστική σούπα με φακές, ρεβίθια, λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Γκαζιαντέπ, μιας πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία που είναι γνωστή για τις ζωντανές γεύσεις και την ποικιλία της κουζίνας. Η περιοχή είναι γνωστή για τη χρήση συστατικών όπως πράσινες ελιές, τυρί και αρωματικά βότανα. Εξέχοντες Τούρκοι σεφ όπως ο Mehmet Gürs και ο Musa Dağdeviren έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των γεύσεων της κουζίνας της Γκαζιαντέπ και στην έμπνευση για τη δημιουργία πιάτων όπως αυτή η πράσινη ελαιόπιτα τύπου Antep. Το πάθος τους για τη διατήρηση των παραδοσιακών τουρκικών γεύσεων, ενώ παράλληλα ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνικές, τους έχει κάνει φυσιογνωμίες με επιρροή στον γαστρονομικό κόσμο.

Σωστε, λοιπόν, τα μανίκια σας, φορέστε το καπέλο του σεφ και ετοιμαστείτε να κάνετε τις υπέροχες γεύσεις αυτής της πρασίνης πίτας ελιάς σε στιλ Antep. Είναι μια συνταγή που συγκεντρώνει την ουσία της μεσογειακής κουζίνας σε κάθε νόστιμη μπουκιά. Απολαμβάνω! 🍽️🥧

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button