Εύκολες συνταγές

Συνταγή Κοτόπουλο Πράσα με Ρεβύθια

Σχετικά με τη συνταγή

Τα πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια είναι ένα απολαυστικό και γευστικό πιάτο που συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο, αλμυρά πράσα και χορταστικά ρεβίθια σε μια νόστιμη πικάντικη σάλτσα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα που ετοιμάζεται εύκολα. Ο συνδυασμός των συστατικών δημιουργεί έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων, καθιστώντας το μια ευχάριστη επιλογή για κάθε περίσταση.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

4
στήθη κοτόπουλου

2
Πράσα

1 μπορεί
Ρεβύθια

2
Σελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού
Καπνιστή πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού
Κύμινο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Κουρκουμάς σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι καγιέν

1 φλιτζάνι
Ζωμός κότας

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

Για γεύση
Αλάτι και πιπέρι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη λαχταριστή συνταγή με πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι του σεφ
  • Μπολ ανάμειξης
  • Τηγάνι
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μεζούρες
  • Ανοιχτήρι κονσερβών

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε καθαρίζοντας και κόβοντας τα πράσα. Αφαιρέστε τα σκούρα πράσινα μέρη και κόψτε το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος σε λεπτούς κύκλους.
2. Ξεπλύνετε καλά τα κομμένα πράσα κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή άμμο που έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα στρώματα. Αφήστε τα στην άκρη.
3. Αλατοπιπερώνετε τα στήθη κοτόπουλου και μια πρέζα καπνιστή πάπρικα και από τις δύο πλευρές.
4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου και μαγειρέψτε για περίπου 5-6 λεπτά ανά πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
5. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα πράσα σε φέτες και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν, συνήθως περίπου 3-4 λεπτά.
6. Πασπαλίστε σκόνη κύμινο, κουρκουμά σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα και πιπέρι καγιέν πάνω από τα πράσα. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα τα πράσα με τα μπαχαρικά.
7. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και αφήστε τα να σιγοβράσουν.
8. Επιστρέψτε τα μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου στο τηγάνι, φωλιάζοντάς τα στη σάλτσα και τα λαχανικά. Αφήστε το πιάτο να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.
9. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για τα πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό και τον τεμαχισμό των πράσων, το καρύκευμα του κοτόπουλου και τη συλλογή όλων των απαραίτητων υλικών και εργαλείων. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι επιπλέον 25-30 λεπτά, με αποτέλεσμα ο συνολικός χρόνος να είναι περίπου 45-50 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συνταγή είναι σχετικά γρήγορη και δεν απαιτεί εκτεταμένη προετοιμασία ή τεχνικές μαγειρέματος, καθιστώντας την προσβάσιμη για οικιακούς μάγειρες όλων των επιπέδων δεξιοτήτων.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να εξασφαλίσετε τρυφερά και ζουμερά στήθη κοτόπουλου, αποφύγετε να τα παραβράσετε. Μαγειρέψτε τα μέχρι να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο.
– Το σοτάρισμα των πράσων και του σκόρδου πριν από την προσθήκη των μπαχαρικών βοηθά στην απελευθέρωση των γεύσεών τους και ενισχύει τη συνολική γεύση του πιάτου.
– Μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο του μπαχαρικού στη συνταγή αυξάνοντας ή μειώνοντας την ποσότητα του πιπεριού καγιέν ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
– Για μια επιπλέον έκρηξη γεύσης, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή μια χούφτα φρέσκα βότανα όπως μαϊντανό ή κόλιαντρο πριν το σερβίρετε.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
2,5 g

Χοληστερόλη
80 mg

Νάτριο
500 mg

Υδατάνθρακες
24 g

Ίνα
7g

Σάκχαρα
4g

Πρωτεΐνη
35 g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια, μπορείτε να το απλώσετε σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος ή σε ατομικά πιάτα. Γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για μια ζωηρή πινελιά. Οι πλευρικές εναλλακτικές που συμπληρώνουν αυτό το πιάτο περιλαμβάνουν:
– Ρύζι στον ατμό: Σερβίρετε τα πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια πάνω από ένα κρεβάτι με αφράτο ρύζι στον ατμό για να απορροφήσει τη γευστική σάλτσα.
– Ψωμί κρούστας: Μια ζεστή φραντζόλα κρούστας είναι ιδανική για να βουτήξετε στη νόστιμη σάλτσα και να απολαύσετε την τελευταία στιγμή.
– Κινόα ή κουσκούς: Για μια πιο υγιεινή εναλλακτική, δοκιμάστε να σερβίρετε το μείγμα κοτόπουλου και ρεβιθιού πάνω από μαγειρεμένη κινόα ή κουσκούς.
– Ψητά λαχανικά: Συνδυάστε αυτό το πιάτο με μια πλευρά από ψητά λαχανικά, όπως καρότα, κουνουπίδι ή λαχανάκια Βρυξελλών για πρόσθετο χρώμα και υφή.

Τα ζωηρά χρώματα του πιάτου θα το κάνουν οπτικά ελκυστικό όταν παρουσιάζεται. Μπορείτε να τακτοποιήσετε τα μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου πάνω από τα σοταρισμένα πράσα και τα ρεβίθια, επιτρέποντάς τους να είναι το κεντρικό κομμάτι του πιάτου. Περιχύστε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και πασπαλίστε από πάνω μερικά φρεσκοκομμένα μυρωδικά για μια κομψή πινελιά.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα, μεταφέρετε τα πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια σε αεροστεγές δοχείο και τα βάζετε στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Διατηρείται στο ψυγείο έως και 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, ζεστάνετε απαλά το πιάτο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κοτόπουλο είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Παρέχει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12 και σελήνιο. Τα πράσα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε διαιτητικές ίνες, που βοηθούν την πέψη. Τα ρεβίθια προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο, καθιστώντας τα μια θρεπτική επιλογή. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται, όπως το κύμινο, ο κουρκουμάς και η πάπρικα, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προσθέτοντας γεύση και πιθανά οφέλη για την υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή με πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια, ίσως σας αρέσει επίσης:
– Μαροκινό Ταγιν Κοτόπουλου με Ρεβύθια και Βερίκοκα: Ένα μυρωδάτο βορειοαφρικανικό πιάτο που συνδυάζει τρυφερό κοτόπουλο, ρεβίθια και αποξηραμένα βερίκοκα σε μια γευστική σάλτσα.
– Κρεμώδης κατσαρόλα με κοτόπουλο και πράσο: Μια ανακουφιστική κατσαρόλα με κοτόπουλο, πράσα και πατάτες σε κρεμώδη σάλτσα, με τραγανή επικάλυψη φρυγανιάς.
– Λεμόνι σκόρδο ψητά μπούτια κοτόπουλου με ρεβίθια: Τρυφερά μπούτια κοτόπουλου ψητά με ξύσμα λεμονιού, σκόρδο και ρεβίθια για ένα χορταστικό και εύκολο βραδινό γεύμα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάφορες γαστρονομικές παραδόσεις, ιδιαίτερα από τις κουζίνες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σεφ όπως ο Ottolenghi και ο Jamie Oliver έχουν διαδώσει πιάτα που ενσωματώνουν γεύσεις από αυτές τις περιοχές. Η εστίασή τους στα φρέσκα υλικά, τα τολμηρά μπαχαρικά και τις απλές αλλά νόστιμες παρασκευές αποτελεί έμπνευση για αυτήν τη συνταγή για τα πράσα κοτόπουλου με ρεβίθια. Ο συνδυασμός από κοτόπουλο, πράσο και ρεβίθια δημιουργεί έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων που μπορεί να εκτιμηθεί από όποιον απολαμβάνει υγιεινά και γευστικά γεύματα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button